Néhány érdekesség Új-Zélandról

Többen kérdezték tőlem privátban, hogy milyenek itt az órabérek, ételek, emberek, rasszizmus, stb., ezért úgy döntöttem, hogy szánok ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására egy pár sort.

Fizetés: A minimálbér 14,25 új-zélandi dollár óránként. A pénzt hetente kapod, az a munkáltatótól függ természetesen, hogy melyik nap. Kb. 10% körüli értéket adózol le a fizetésedből, viszont van lehetőséged az ország elhagyása előtt visszaigényelni az adód egy részét. pile-of-new-zealand-money-stock-file-29683-700x700.jpg

Mi kell a munkavállaláshoz?

 Ahhoz, hogy dolgozni tudj, szükséged van egy adószámra és egy bankkártyára. Az adószámot, vagy IRD number, az Inland Revenue Officeban tudod igényelni az útleveled és a jogosítványod vagy a Tenancy Agreement bemutatásával. Kb. 10 munkanap mire hivatalos levél formájában megkapod, de kérheted, hogy hívjanak fel és diktálják le, úgy csak 3 napot vesz igénybe. Bankkártyát bárhol csináltathatsz, én a Kiwibank-nál vagyok, teljesen ingyenes a számlanyitás. 

Ételek: Ami az USA-nak a hamburger, Olaszországnak a pizza, Spanyolországnak a tapas, Magyarországnak a gulyás, az Új-Zélandnak a bárány. Itt a bárány ténylegesen nemzeti étel, szinte minden étteremben az első helyen tüntetik fel az étlapon. Nagyon finom, mentával és vörös borral igazán feledhetetlen gasztronómiai élmény, mindenkinek ajánlom. Sajnálatos azonban, hogy a bárányokon kívül más nemzeti ételük nincsen, minden sarkon olasz éttermek illetve Subway szendvicsezők vannak.10556255_790151637672282_1313412788324923934_n.jpg

Utazás: Megemlítenék pár lehetőséget a belföldi utazgatásra. Alapvetően 3 légitársaságot szoktam figyelembe venni, ezek árban, és megbízhatóságban is versenyképesek: Grabaseat, Jetstar és Air New Zealand. A nemzetközi utazásokhoz érdemes hetente ránézni az Air New Zealand honlapjára, vagy feliratkozni a hírlevelükre, mert sok akciójuk van. Ebben a hónapban például "Europe on Sale" volt, aminek keretén belül meg is vettem a repjegyemet Budapestre, több száz dollárt spórólva. A Jetstar illetve Grabaseat inkább belföldi utazásoknál érdekes, itt is sokféle akcióval találkozhatunk, csak egyet említve: Októberben 35 dollár volt a Wellington-Auckland egyirányú repülőjegy. 

Rasszizmus: Nem jellemző erre az országra, hogy kettős mérce lenne. A szomszédos Ausztrália mérföldekkel rosszabb. Pár új-zélandi ismerősöm mesélte a múltkor, hogy nem engedték felszállni őket a buszra Sydneyben, mert bevándorlóknak hitték őket. Itt ilyennel egyszer sem találkoztam. A főnököm mesélte a minap, hogy itt a maorik jelentik a problémát a gazdaságnak, mert nem igazán akarnak dolgozni, amit azzal indokolnak, hogy a "sápadt arcúak" elvették tőlük a földjüket. 192346-united-colors-of-benetton.jpg

Emberek: Az északi szigeten sokkal énközpontúbbak az emberek, tipikus kozmopolita életmód. A déli szigeten, ahol én vagyok, nagyon közvetlen mindenki, pár perc alatt összetalálkozhatsz turistákkal a világ minden szegletéből, akikkel egy kávé mellett mesélhettek a terveitekről. Személyes véleményem, hogy a déli sziget nem csak földrajzilag, de emberileg is sokkal szebb és érdekesebb, mint az északi. 

Népbetegség: Új-Zélandon a leggyakoribb szenvedélybetegség az alkoholizmus, rengetegen szenvednek tőle, a kormány pedig egyre szigorúbb szankciókkal próbálja megfékezni, de egyenlőre nem sok sikerrel. Ez engem abszolút meglepett, mivel az alkohol és a dohányáru is rendkívül drága: csak a dohány 40 dollárba kerül.

Tudtad-e?:

  1. Új-Zéland az ELSŐ ORSZÁG A FÖLDÖN, ahol 1893 óta a nők is szavazhatnak.
  2. Az ország izoláltsága miatt a legelterjedtebb fizetési eszköz az EFTPOS bankkártya, amit 1985-ben vezetett be a Bank of New Zealand.
  3. Új-Zélandnak van a legkevésbé átfogó történelme a világ országait tekintve.
  4. A maorik DNS-e egyezik az ősi ázsiaiakéval. 

  5. Új-Zéland a "melegek mekkája".